Orpheus & Euridice: een wereldpremière

Beheerder WilskrachtRCOW

Orpheus & Eurydice is een speciaal geschreven voor harmonie-orkest geschreven werk van de Nederlandse componist Bas Clabbers. Het Regionaal Concertorkest Wilskracht, onder leiding van Geert Schrijvers, brengt het stuk dit najaar als wereldpremière. Enkele dagen daarvoor vindt een try-out plaats.

Componist Bas Clabbers heeft een duidelijk idee over de richting die de blaasmuziek op zou moeten: weg van het stoffige hoempapa-imago en meer richting het moderne klassiek van bijvoorbeeld Stravinsky of Bernstein. Het is dan ook geen toeval dat hij voor Orpheus & Eurydice een ander klankidioom gebruikt dan we gewend zijn van muziek voor harmonieorkest. Bas staat niet alleen in deze opvattingen; RCOW-dirigent Geert Schrijvers deelt zijn visie. De samenwerking tussen componist en orkest was daardoor een zeer logische keuze.

Clabbers’ nieuwste werk brengt de liefdesgeschiedenis van Orpheus en Eurydice tot leven met zeer beeldende en verhalende muziek. Clabbers: “Al veel componisten voor mij hebben zich laten inspireren door dit prachtige verhaal, maar geen van die werken zijn voor harmonieorkest. Dat vond ik echt een gemis.”

De rol van Orpheus wordt muzikaal vertolkt door de euphonium, een prachtig instrument dat een vast onderdeel is van blaasorkesten, maar haast nooit voorkomt in symfoniemuziek. De bevallige nimf Eurydice wordt verklankt door de dwarsfluit. Deze bijzondere instrumentcombinatie vormt de ziel van het werk.

Door André van der Wal

Om het verhaal dat de muziek vertelt aanschouwelijk te maken voor het publiek, wordt er samengewerkt met een kunstenaar, die de belangrijkste scènes omzet in beeld. De tekeningen zullen tijdens het concert achter het orkest worden geprojecteerd.