Shakespeare in Harmony

7 maart (middagvoorstelling en avondvoorstelling) en 8 maart (middagvoorstelling) in Theater Icoon in Amersfoort.

Met Shakespeare in Harmony gaat Wilskracht een unieke uitdaging aan. We maken een crossover-voorstelling op basis van de tragedie van King Lear van William Shakespeare, waarbij toneel en muziek worden gecombineerd en elkaar versterken. Kom het beleven en oordeel zelf: is het nou een theatraal concert of een muzikaal toneelstuk?! Wij hopen eigenlijk dat het niet uitmaakt, ons doel is om jou een onvergetelijke ervaring te geven…

Speciaal voor dit doel is een nieuwe toneelbewerking gemaakt van King Lear. En op basis van de toneelbewerking is één doorlopende muzikale compositie gemaakt die gedurende de voorstelling live wordt uitgevoerd. Op deze wijze worden de scenes en de verschillende hoofdrollen continue door het orkest van een muzikale gelaagdheid voorzien en uitvergroot of juist becommentarieerd. Misschien ervaar je op sommige momenten wel dat de acteurs samen één persoon vormen en het orkest samen ook één persoon. Net als de meeste huwelijken wisselen liefde en tumult elkaar regelmatig af!

De vervlechting van muziek en toneel komt ook tot uitdrukking doordat het orkest deelneemt aan de toneelregie en tevens het decor vormt waarin acteurs hun spel vertonen. Soms is het orkest ook het leger van de koning. En dan is zij ineens de onweersbui die aan jouw huis knaagt.

Hoe oud dit verhaal over King Lear ook is, het is tegelijkertijd ook een verhaal van nu. De kostuums weerspiegelen zowel de pracht van toen als het verval van deze tijd. Ze zijn speciaal ontworpen en gemaakt voor deze voorstelling. Zo geven zij het verhaal nog meer kracht en kleur. Of toch niet?

De voorstelling wordt uitgevoerd door het Harmonieorkest (60 amateurmuzikanten) van Muziekvereniging Wilskracht onder leiding van dirigent Jurgen van Groningen Schinkel en een project ensemble van 7 acteurs van verschillende amateur-toneelverenigingen van Amersfoort onder leiding van regisseuse Aukje Lausberg-Boland.

Onze versie

De koning is oud en voelt dat hij gaat sterven. Hij verdeelt zijn rijk daarom over zijn drie dochters. De dochter die het meest van hem houdt, krijgt het grootste deel. Maar wie moet hij nu geloven?!

Regisseuse Aukje Lausberg-Boland heeft speciaal voor onze voorstelling het script bewerkt en beknopt tot de verhaallijn van de koning en zijn drie dochters. In dit proces ontdekte zij dat de koning vooral verlangt naar bevestiging van zijn kinderen. De band tussen kinderen en hun ouders is ingewikkeld. Je ontkomt er niet aan en de liefde of het gebrek daaraan is onvervangbaar. Niemand kan je meer maken of breken dan je eigen vader/moeder/kind(eren). Zij liet alle betrokken acteurs en muzikanten daarom een ode schrijven aan onze dierbare familieleden. Een aantal teksten hiervan vormen het persoonlijke slot van onze voorstelling. Een ieder die dat wil, stelt zijn/haar ode tentoon in de foyer.

Zonen en Dochters

Met Shakespeare in harmony gaat Wilskracht nog een bijzondere samenwerking aan!
Het project ‘zonen en dochters van Amersfoort’ brengt examenleerlingen in contact met kunstenaars uit Amersfoort. De ontmoetingen zijn een bron van inspiratie voor de leerlingen, zichtbaar in een beeldende reactie op het werk van de kunstenaars. Het levert de leerlingen inspiratie en motivatie en een voorbeeld van de beroepspraktijk. Het is dan ook mede als oriëntatie op de beroepspraktijk opgenomen in hun programma toetsing en afsluiting voor het examen. In de loop van het project komen de leerlingen in gesprek met de kunstenaars. De gesprekken dragen bij aan het ontwikkelen van een kunstvisie bij de examenleerlingen
Het project sluit af met een grote expositie. Deelnemende scholen in 2019-2020: Corderius-College, Vathorst College, Farel College, Het Nieuwe Eemland, VO ‘t Atrium.

Drie leerlingen uit dit project maken ieder een schilderij geïnspireerd op hun beeld bij het verhaal van King Lear. Deze schilderijen zijn in het weekend van 7 en 8 maart 2020 te bewonderen in de foyer van het Icoontheater.

Zie voor meer informatie: www.zonenendochters.nl

King Lear

Koning Lear (Engelse titel: King Lear) is een toneelstuk van Shakespeare dat voor het eerst op 26 december 1606 werd opgevoerd in Whitehall Palace voor de Engelse koning Jacobus I. Hij schreef het kort na Othello (1603/1604) en vóór Macbeth (1606). Samen met Hamlet worden deze stukken genoemd als zijn vier grootste tragedies.

Na het herstel van de monarchie in Engeland in 1660 werd het toneelstuk dikwijls door theatermakers gewijzigd omdat die niet hielden van de donkere, deprimerende toon. Sinds de Tweede Wereldoorlog is men het echter gaan beschouwen als een van Shakespeares grootste prestaties. De rol van Koning Lear is door vele grote acteurs gespeeld, waarbij vaak de opvatting werd nagevolgd dat deze alleen door een oudere acteur mocht worden vertolkt. Het stuk was een belangrijke inspiratiebron voor Akira Kurosawa bij het schrijven van het scenario voor Ran (1985).

Meer informatie

Er is een nieuwsbericht met nog veel meer informatie over dit project. De agenda heeft ook de links naar de kaartverkoop. En er wordt natuurlijk op Facebook regelmatig gepost.